Как да успокоя претоварването с етерични масла

¿Qué estás buscando?

След като моят 12-годишен син Макс беше убит в автомобилна катастрофа, изненадващо много хора ми казаха, че биха се самоубили, ако нещо подобно някога им се случи.

Никога не бях сигурен как да отговоря на тези коментари.

Но винаги съм бил сигурен, че мога да намеря алтернатива на самонараняването, когато се справям с трудни моменти.

Отне ми няколко години опити и грешки, за да усъвършенствам тази стратегия и да обясня как и защо работи.

Докато навлизаме в празничния сезон – самопровъзгласилото се „най-щастливо време от годината“ – и много от вас са признали, че този сезон винаги се чувства като най-предизвикателния, почувствах се призован да споделя любимите си алтернативи и защо работят, за да ви подкрепят , вашите приятели, семейство и близки през всички дни, които може да ви се сторят по-предизвикателни.

Всички имаме лоши дни или дни, когато нещата изглеждат малко по-трудни. И да се чувствате тревожни, претоварени или депресирани в тези трудни дни не е отражение на някакъв дефицит във вас или вашите умения за справяне.

Това всъщност е естествената реакция на вашето тяло към възприемана заплаха.

Реакцията на тялото ви за оцеляване – както от симпатиковия клон на вашата автономна нервна система, така и от вашата амигдала в лимбичната ви система – изключва способността ви да мислите спокойно и ясно, за да можете да разрешите проблема. Вместо това може да почувствате, че сърцето ви препуска, главата ви се върти, а безпокойството и преумората се вдигат на висока скорост.

Борба на автономната нервна система, бягство, реакция на замръзване

Претоварване възниква, когато нервната ви система е замръзнала или дорзалния клон на вашата парасимпатикова нервна система. В отговор на опасност нервната ви система ви подготвя за оцеляване, като се биете, бягате или замръзвате. С други думи, има 2 състояния на оцеляване, които са в напълно противоположните краища на спектъра – нарастване или изключване.

Борба или бягство: Вашият отговор „бий се или бягай“ се контролира от симпатиковия клон на нервната ви система, който освобождава хормони като адреналин, за да ви подготви за битка.

Ако оцените опасността като нещо, което потенциално имате силата да победите, тялото ви преминава в режим на „борба“. Ако опасността е твърде силна за преодоляване, тялото ви се подготвя да избягате. Вашата симпатична нервна система „борба или бягство“ пренасочва ресурсите, за да ви помогне да оцелеете – сърдечната честота и притока на кръв към крайниците се учестяват, адреналинът навлиза, мускулната сила се увеличава, зениците се стесняват и зрението се намалява до виждане само на „изхода“.

Всички функции, които не са критични за незабавното ви оцеляване, се изключват (включително храносмилане, детоксикация, имунна функция, възпроизводство и рационално мислене), за да можете да избягате от опасността.

замразяване: Ако не можете нито да победите опасния противник, нито да избягате безопасно от него, тялото ви изпада в самопарализираща реакция на замръзване. Замразяването е изчакване в режим „борба или бягство“, където допълнително се подготвяте да се защитите. Нарича се още реактивна неподвижност или внимателна неподвижност. Това включва подобни физиологични промени, но вместо това оставате напълно неподвижни и се подготвяте за следващия ход.

Това може да се прояви като временно невъзможност за движение, претоварване и затваряне – чувство на срам, отдалеченост, депресия и ниска енергия – или „излизане извън тялото“ в случаите, когато нито битката, нито бягството са жизнеспособни опции. В тези ситуации тялото ви не освобождава хормоните, за да ви помогне да се биете или да избягате, а вместо това ви кара да „замръзнете“ или „изтръпнете“. Вашето тяло освобождава химикали, които действат като аналгетик, притъпяват интензитета и болката от всяко умствено, физическо или емоционално нараняване. Това ви позволява да преживеете огромността на това, което ви се случва и да преживеете травмата. Ако не можете да накарате опасен индивид или ситуация да изчезне, много по-добре е да „изчезнете“ сами, като блокирате това, което е твърде страшно за приемане. Реакцията на хронично замръзване също е тясно свързана с депресията.

Реакцията на замръзване се задейства, когато системата за оцеляване реши, че каквото и да е изправено пред нас, е твърде непосилно.

ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА СЛЕДВАЩО: Освободете претоварването с етерични масла

Отвличане на амигдалата

Вашият мозък е свързан да разпознава заплахи за вашата безопасност и да активира оцеляването. Частта от мозъка за откриване на заплахи, която предизвиква безпокойство и претоварване, е ваша амигдала. Това се модулира от вашия префронтален кортекс.

Ето как работи:

сливица

Първо, вашата амигдала идентифицира потенциални заплахи. Може да мислите за него като за вашия център за оценка на заплахите. Той следи входящите сигнали от вашите пет сетива. Когато усети потенциална опасност, той се свързва с вашия префронтален кортекс, за да ви помогне да интерпретирате и оцените заплахата и да определите вашия отговор.

Ако амигдалата ви изстрелва агресивно сигнали за откриване на опасност и вашият префронтален кортекс не функционира правилно и не инхибира или потиска правилно емоционалната ви реакция, това може да се прояви като непреодолими, тревожни или паник атаки, което ви държи нащрек за потенциална или непосредствена опасност. По същество всяка потенциална заплаха води до незаконен отговор.

Префронтален кортекс

Вашият префронтален кортекс, разположен в предната част на мозъка зад челото ви, ви помага да се успокоите и намалява безпокойството и претоварването, така че да можете да мислите ясно, да разсъждавате, да поддържате фокуса, да потискате импулсите и да решавате проблеми. Префронталната кора помага на мозъка ви да сортира стимулацията и да реши коя информация е подходяща и коя да игнорира. Този механизъм помага за успокояване на емоционалната ви реакция и подобрява емоционалната ви интелигентност.

Въпреки това вашият префронтален кортекс може да излезе офлайн, когато се случат наистина лоши неща, събитие, известно като „отвличане на амигдалата“ – при което префронталната ви кора работи недостатъчно, а амигдалата ви се активира прекалено и може да изпитате чувство на претоварване, тревожност или депресия .

Лошата функция на префронталния лоб често е свързана с депресия. Намаленото задействане в префронталния кортекс води до по-ниски нива на мотивация и намалено чувство за благополучие. Това помага да се обясни защо повечето хора, които са в депресия, също не могат да се концентрират, фокусират или запомнят нещата.

ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА СЛЕДВАЩО: Успокояване на емоционалната ви реакция

За да подобрите способността си да се справяте с претоварването и да подобрите емоционалното си състояние, трябва да регулирате надолу своята амигдала и да регулирате нагоре своя префронтален кортекс – и двете са най-лесно достъпни чрез вашето обоняние.

Етеричните масла предлагат най-прекия път към вашия префронтален кортекс

Вашият обонятелен нерв – известен също като черепномозъчен нерв №1 – пътува директно до вашия челен лоб (и префронтален кортекс) през кост, известна като крибриформна плоча в горната част на вашите синуси.

Ароматът също има директен достъп до амигдалата. Всъщност на физическо ниво само два синапса разделят вашата амигдала от обонятелния ви нерв. Никоя друга сензорна система няма такъв пряк и интензивен контакт с невронните субстрати на центъра за емоционален контрол на вашия мозък.

Обонянието е единственото сетиво, което не достига до таламуса (релейния център за всички сензорни сигнали), преди да достигне до предния мозък. Другите ви четири сетива – включително звук, зрение, вкус и докосване – изпращат сигнали първо през таламуса, който след това изпраща сигналите до вашата амигдала, преди да ги препрати към вашия префронтален кортекс.

Това може да обясни защо мозъкът ви реагира на стимули, базирани на миризми – като етерични масла – за секунди. Всъщност изследванията показват, че вашето обоняние е 10 000 пъти по-остро от другите ви сетива. Веднъж регистрирани, ароматичните стимули се придвижват по-бързо до мозъка, отколкото зрението или звукът.

Това прави етеричните масла невероятно мощен стимул за задействане на желаното поведение.

Дишането увеличава връзката между амигдалата и префронталната кора

Вашето обоняние също е свързано с дишането ви. Дълбоките вдишвания и издишвания ви помагат да се съсредоточите върху дишането си, като отделяте време за бавно вдишване и издишване – докато вдишвате етерични масла – може да ви помогне да се свържете с ума и тялото си, за да ви напомня, че сте в безопасност и не е необходимо да реагирате на опасност.

Изследване на тема „Внимателното внимание към дишането регулира емоциите чрез повишена свързаност между амигдала и префронтален кортекс“ установи, че техниките за осъзнато дишане помагат за модулиране на въздействието на вашата амигдала върху префронталния ви кортекс, така че способността ви да реагирате по спокоен и обмислен начин да бъде по-добре интегрирана по време на емоционални стресови ситуации.

Изследването установи, че съзнателното дишане „регулира надолу активирането в амигдалата и увеличава нейната интеграция с префронталните региони“, което го прави ефективно при „регулиране на отблъскващи емоции“.

Етеричните масла могат да бъдат мощни инструменти, които да помогнат за фокусиране на вниманието върху вдишването и внимателното дишане.

Как да успокоя претоварването с етерични масла

Когато използвате стимулиращи етерични масла за подобряване на притока на кръв и здравословната функция на вашия префронтален кортекс, като едновременно с това успокоявате амигдалата и реакцията си на страх, вие сте в състояние да подобрите умствената и физическата си функция, да успокоите безпокойството и депресията и да ускорите изцелението.

Фокус™ за префронталната кора

Focus™ е една от любимите ми смеси за подпомагане на стимулирането на префронталния кортекс и подобряване на способността на мозъка ви да планира, организира и вижда голямата картина. Той също така помага за упражняване на умерено влияние върху по-импулсивните и по-малко гъвкави структури на вашата лимбична система.

Focus™ съдържа патентована формула от органичен розмарин, босилек, мента и кардамон, която при локално приложение помага за изместване на кръвния поток и енергия към префронталния кортекс. По-специално:

Мента (Mentha piperita): Силно стимулираща, ментата помага да повишите фокуса и енергийното си ниво както психически, така и физически. Проучване от 2018 г., публикувано във Phytochemicals in Health & Disease, установява, че маслото от мента с високи нива на ментол спомага за подобряване на представянето при взискателни когнитивни задачи, като същевременно намалява умствената умора, свързана с изпълнението на разширени когнитивни задачи.

Розмарин (Rosmarinus officinalis): Помага на мозъка и паметта ви да работят в най-добра форма, . Освен че ви помага да се съсредоточите; може също така да ви помогне да облекчите нервното изтощение и свързаните със стрес заболявания. Когнитивните свойства на етеричното масло от розмарин често се приписват на 1,8-цинеол, един от основните активни химикали в маслото от розмарин. Всъщност, проучване, публикувано в Therapeutic Advances in Psychopharmacology, корелира значителни подобрения в когнитивните резултати с вдишването на етерично масло от розмарин. Проучването установява, че колкото по-висока е концентрацията на 1,8-цинеол, толкова по-голямо е когнитивното подобрение.

Подобно проучване, публикувано в Physiology and Behavior, установи, че смес от масло от розмарин и масло от мента може да има благоприятен ефект върху ученето и паметта, както и върху стареенето на мозъка с напредване на възрастта.

Босилек (Ocimum basilicum): Той е един от най-добрите тоници за нервите. Прочиства главата ви и помага за облекчаване на интелектуалната умора, което дава на ума допълнителна сила и яснота. Босилекът има високо съдържание на линалол, което го прави идеален за изостряне на паметта ви, подобряване на концентрацията и насърчаване на чувството за фокус, когато се прилага върху слепоочията и задната част на врата

Кардамон (Elettaria cardamomum): Помага за повдигане на настроението и облекчаване на умствената умора и нервното напрежение. Подобрява умствената яснота и паметта.

За да подобрите фокуса си, нанесете 2-3 капки Focus™ върху префронталната кора (над слепоочията на челото), за да увеличите притока на кръв и енергия в областта. Това помага за балансиране на мозъчната функция и подобряване на познавателната способност и скоростта на обработка. Всъщност изследванията показват, че увеличаването на притока на кръв към префронталния кортекс може да предотврати намаляването на мозъчната функция при възрастните хора, особено на вниманието и работната памет.

Това е така, защото вашият префронтален кортекс съдържа няколко рефлексни точки, които могат да бъдат стимулирани с етерични масла за фокусиране. Прилагането на етерични масла или докосването на тези рефлексни точки на челото може да увеличи мозъчно-гръбначния, органния и мускулния приток на кръв към областта. Има хипотеза, че когато сме под стрес, кръвта отива в задната част на мозъка ни, където се съхранява миналото. Поставянето на ръка или подходящи етерични масла над челото помага за изместване на енергията и кръвния поток от по-емоционалните области на средния мозък към областта точно под челото, известна като префронтален кортекс, който се свързва с по-спокоен ум и рационален, логично мислене.

Промоция на книгата Boost The Brain

За автора

Джоди Стърноф Коен е основателят на Vibrant Blue Oils. Автор, лектор, хранителен терапевт и водещ международен авторитет в етеричните масла, Джоди е помогнала на над 50 000 души да поддържат здравето си с етерични масла.