Етерични масла за симптоми на ПМС

¿Qué estás buscando?

Етеричните масла могат да помогнат за естествения баланс на хормоните и да помогнат за облекчаване на физически и емоционални симптоми, свързани с предменструален синдром или ПМС, включително промени в настроението, раздразнителност, болезнени спазми или болки в гърба, умора и/или обриви.

Предменструалният синдром (ПМС) се отнася до неприятни промени в психологическото, физическото и поведенческото здраве, които настъпват през последната седмица от менструалния цикъл и отшумяват в началото на новия менструален цикъл. Този синдром може да бъде количествено определен чрез сумата от психологически симптоми и физически симптоми.

Изследване на „Ефектите на ароматерапията върху симптомите на предменструалния синдром: систематичен преглед и мета-анализ на рандомизирани клинични проучвания“ установи, че етеричните масла „значително намаляват“ както физическите, така и психологическите симптоми на ПМС.

По-конкретно, изследване на ароматерапевтичен масаж на корема за облекчаване на менструална болка при момичета в гимназията описва как „менструалната болка е причинена от намален кръвен поток поради хиперактивност на матката. Може да възникне, когато менструалният поток е стеснен и може да бъде облекчен чрез повишено кръвообращение и антиспазматични средства. Локално прилаганите разредени етерични масла в комбинация с коремен масаж могат да бъдат от полза за подобряване на кръвообращението. Ароматът на етеричните масла активира обонятелните сетива, което задейства лимбичната система. Това може да е ефективно за облекчаване на менструалната болка.

Симптоми на ПМС

PMS – или предменструален синдром – възниква след овулацията в месечния цикъл, когато хормоналните промени и колебанията в нивата на естроген и прогестерон подготвят тялото за менструация. Тези хормонални промени засягат и стабилизиращите настроението невротрансмитери като гама-аминомаслена киселина (GABA) и серотонин, които могат да влошат симптомите на разстройство на настроението и физически симптоми, включително:

 • промени в настроението
 • Кожни проблеми или акне
 • коремни спазми
 • болка в гърба
 • Подуване на корема или храносмилателно разстройство
 • Промени в апетита, включително желание за определени храни, като шоколад
 • Чувство на напрежение или тревожност
 • Гняв/раздразнителност,
 • главоболие
 • Нежни или подути гърди
 • Проблем с концентрацията/мозъчна мъгла
 • Качване на тегло
 • чувствителност на гърдите
 • Подуване или задържане на вода
 • Умора или умора

Етеричните масла могат да помогнат за балансиране на хормоните и облекчаване на физически симптоми като менструални спазми и стрес, свързани с ПМС, отчасти чрез увеличаване на кръвообращението за облекчаване на свиването и болката. На емоционално ниво маслата могат също така да помогнат за облекчаване на тревожността, раздразнителността и смущенията в настроението, често срещани по време на ПМС.

Изследване върху „Ефектите на ароматерапията върху симптомите на предменструалния синдром“ отбелязва, че „летливото съединение на етеричните масла съдържа флавоноиди и трепанови химикали като лимонен, гама-терпинен, линалол и линалил ацетат, за които е доказано, че действат като анксиолитични антидепресанти и съдържат седативни свойства”

Едно обяснение за ефектите на ароматерапията върху ПМС е начинът, по който тези летливи съединения влияят на лимбичната система. Летливите одорантни молекули се вдишват през покрива на носа, където ресничките им позволяват да достигнат рецепторните клетки в носа. Когато тези летливи одорантни молекули достигнат тези клетки, обонятелната луковица и обонятелният тракт предават електрохимичен импулс към първичните обонятелни области в мозъка, които се съдържат в хипоталамуса, хипокампуса и лимбичната система. Тези системи са отговорни за контролиране на автономната хомеостаза, управление на съзнателни мисловни процеси и създаване на емоционални чувства, съответно

Много изследвания показват, че различни етерични масла, като лавандула, лимон и бергамот, могат да помогнат за облекчаване на стреса, тревожността, депресията и други разстройства на настроението. По-специално, вдишването на етерични масла може да предава сигнали на обонятелната система и да стимулира мозъка да упражнява невротрансмитери (напр. серотонин и допамин), като по този начин допълнително регулира настроението.

PMS Support™ Може да помогне за облекчаване на предменструалния дискомфорт, намалява подуването на корема и помага при релаксация и депресия.

Формулиран с патентована смес от органични и/или диви етерични масла за подпомагане на балансирането на хормоните, облекчаване на предменструални и менструални спазми, дискомфорт и други свързани проблеми, PMS Support™ включва:

Бергамот: Известен като естествен, но мощен антидепресант, бергамотът съдържа химически съставки, които действат като анксиолитични агенти за облекчаване на безпокойство, стрес и депресия, според изследване на „Етерични масла и анксиолитична ароматерапия“. Смес, съдържаща етерични масла от бергамот и лавандула, помогна на участниците в изследването да се почувстват „по-спокойни“ и „по-спокойни“ по време на проучване от 2011 г. Допълнително изследване на тема „Вдишването на етерично масло от бергамот (Citrus bergamia) подобрява положителните чувства в чакалнята на център за лечение на психично здраве“ установи, че вдишването на масло от бергамот подобрява положителните чувства, което може да бъде полезно по време на менструалния ви цикъл. Етеричното масло от бергамот съдържа около 40% лимонен, химическа съставка, за която е установено, че играе роля в стимулирането на симпатиковата система и субективната бдителност, което може да помогне за подобряване на настроението.

Clary Sage: Известно като едно от най-добрите антидепресантни масла, Clary Sage може да бъде полезно при справяне със силни емоции, като страх, стрес и безпокойство. Може да помогне за облекчаване на симптомите на депресия, меланхолия и хронично неудовлетворение и враждебност. Тъй като има естроген-подобен хормон, градинският чай се използва за поддържане на хормонален дисбаланс, проблеми с менопаузата, ПМС и менструални спазми.

Доказано е, че миризмата на градински чай намалява нивата на кортизол, което може да помогне за повдигане на настроението и намаляване на нивата на стрес.

Проучване от 2014 г., публикувано в Journal of Phytotherapy Research установено, че вдишването на масло от градински чай помага за намаляване на нивата на кортизол с 36% и подобрява нивата на хормоните на щитовидната жлеза. Проучването е направено върху 22 жени след менопауза на 50 години, някои от които са били диагностицирани с депресия, и в края на изпитването изследователите заявяват, че „маслото от градински чай има статистически значим ефект върху понижаването на кортизола и има антидепресант подобряват настроението.” Освен това е доказано, че действа като спазмолитик за отпускане на мускулите и облекчаване на менструалната болка, според изследване на Ароматерапевтичен масаж на корема за облекчаване на менструална болка при момичета в гимназията.

здравец: Насърчава емоционалната стабилност, като спомага за успокояване на нервната система, което може да помогне за облекчаване на безпокойството. Известно е, че здравецът подпомага регулирането и възстановяването. Може да помогне за справяне с женските хормонални проблеми, включително симптомите на ПМС, чрез балансиране на дефицита на естроген и прогестерон. Според работата на Питър Холмс в неговата книга Aromatica: Клинично ръководство за терапия с етерични масла. Том 1: Принципи и профили, Етеричното масло от здравец подхранва кръвта и регулира менструацията и менопаузата.

Също така е доказано, че здравецът регулира и възстановява функцията на надбъбречните жлези и кортизола, което може да помогне за справяне със симптомите на ПМС. В изследване върху „Ефекти от експозицията на етерично масло върху концентрацията на естроген в слюнката при жени в перименопауза“ е установено, че вдишването на етерични масла от роза и здравец повишава концентрацията на естроген в слюнката, което води до заключението, че „обонятелната експозиция на някои етерични масла може да повлияе концентрацията на слюнката на естроген.» По подобен начин изследване на „Ефекти на аромата на здравец върху тревожността“ установи, че вдишването на етерично масло от здравец помага за намаляване на тревожността.

Нещо повече, изследване върху ефекта от вдишването на аромат на есенция от здравец върху безпокойството и физиологичните параметри по време на първия етап на раждането при нераждали жени установи, че етеричното масло от здравец може да помогне на бременните жени да намалят безпокойството по време на раждане, установявайки, че „ароматът на етерично масло от здравец може ефективно да намали безпокойството по време на раждането и може да се препоръча като неинвазивно средство против безпокойство по време на раждане.“ Жените също показват понижение на диастоличното кръвно налягане след помирисване на етерично масло от здравец.

нероли: Едно от най-добрите масла за поддържане и облекчаване на депресия и тревожност, Neroli е известно, че помага за облекчаване на нервно напрежение, състояния, свързани със стреса, и емоционални проблеми. Нероли съдържа съставката Linalool, ключов летлив компонент със седативни свойства, за който е известно, че използва свързването на глутамат, което позволява на успокояващия невротрансмитер GABA да се свърже, според изследване на ароматерапията и централната нервна система (ЦНС).

ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА СЛЕДВАЩО: Етерични масла за невротрансмитери

Petitgrain Bigarade: Подобно на други цитрусови етерични масла, Petitgrain Bigarade е отличен антидепресант. Може да помогне за поддържане на различни леки, дълготрайни депресивни разстройства като тези, свързани с ПМС. Може да помогне за облекчаване на нервното изтощение, стреса и умствената умора. Стимулира съзнанието и ви помага да имате ясно възприятие и фокус. Също така е добре да се използва за облекчаване на паника, гняв, безпокойство и дисхармония.

Установено е, че гама-терпиненът, компонент на етеричните масла, произведени от цитрусови плодове, намалява стреса чрез засилване на освобождаването на допамин. Известно е също, че Petitgrain е антиспазматичен и може да помогне за предизвикване на релаксация в тъканите, мускулите, нервите и кръвоносните съдове, като по този начин помага за облекчаване на болезнени спазми и болки в корема, които са често срещани симптоми на ПМС.

Маслото от петитгрейн е известно също като нервен тоник, известен със своя успокояващ и релаксиращ ефект върху нервите, като помага да ги предпази от неблагоприятните ефекти на шок, гняв, безпокойство и страх. Етеричното масло от петитгрейн е еднакво ефикасно при успокояване на нервни смущения и промени в настроението и укрепване на нервната система като цяло.

ПРОЧЕТЕТЕ ТОВА СЛЕДВАЩО: Моята любима смес от цитрусови масла

Сандалово дърво: Може да помогне за поддържане на здрави хормонални нива, включително повишаване на либидото и подпомагане на проблемите, свързани с репродуктивните органи, облекчаване на менструални проблеми и задръствания в таза. Изследване за оценка на ефективността на ароматерапията за намаляване на нивата на тревожност при пациенти с палиативни грижи” установява, че пациентите, които са получавали палиативни грижи, се чувстват много по-спокойни и по-малко тревожни след вдишване на сандалово дърво. Поради своите седативни свойства, сандаловото дърво може да ви помогне да успокоите ума си и да центрирате тялото си, което може да бъде полезно за поддържане на симптоми, свързани с промени в настроението по време на ПМС. Например проучване, публикувано в международното списание лечебно растение оценяват ефекта на маслото от сандалово дърво върху нивата на внимание и възбуда. Изследователите открили, че основното съединение на сандаловото дърво, алфа-санталол, генерира високи оценки на вниманието и настроението.

ветивер: Известно като „Маслото на спокойствието“, ветиверът е едно от най-добрите масла за успокояване на ума. Помага ви да се съсредоточите върху необходимите задачи. Помага за облекчаване на симптомите на ПМС и следродилна депресия. Той също така помага за отпускане на стегнатите мускули и поддържа болки, болки и главоболия, свързани със симптоми на ПМС. Маслото от ветивер може също да помогне за облекчаване на емоционалния стрес, свързан с ПМС, включително тревожност, претоварване, пристъпи на паника и депресия. Изследване на обонянието и реакцията на стрес в мозъка изследва ефектите на маслото от ветивер върху тревожността и неврологичните действия в централното амигдалоидно ядро. Централното амигдалоидно ядро ​​се свързва с областите на мозъчния ствол, които контролират изразяването на вродено поведение; той е отговорен за възприемането и резултатите от емоциите, като промени в сърдечната честота, кръвното налягане и дишането. Когато маслото от ветивер се дава на плъхове, то променя това невронално активиране от стрес. Всъщност маслото от ветивер има същото въздействие като диазепам, лекарство, което лекува тревожност, мускулни спазми, гърчове и други медицински състояния.

Можете да облекчите симптомите на ПМС, като масажирате 2-3 капки от PMS Support™ над корема за намаляване на менструалните спазми. PMS Support™ може да се прилага и върху долната част на гърба, долната част на корема и около глезените. Нанесете с горещ компрес върху зоните на дискомфорт.

Препоръчано масло:

Готови ли сте да започнете? Кликнете върху връзката по-долу, за да поръчате днес:

Препратки:

Промоция на книгата Boost The Brain

За автора

Джоди Стърноф Коен е основателят на Vibrant Blue Oils. Автор, лектор, хранителен терапевт и водещ международен авторитет в етеричните масла, Джоди е помогнала на над 50 000 души да поддържат здравето си с етерични масла.